16. heinäkuuta 2015

Virheiden tiedostaminen on jo puoli voittoa

Ajattelin taas lyhykäisen mielipidepostauksen merkeissä kirjoitella teille hieman ainakin itselleni tärkeästä asiasta, nimittäin virheistä ja niiden tiedostamisesta. Tämä aihe on ainakin Gletillä ratsastaessa tullut tutuksi, ja olen tätä asiaa yhä enemmän alkanut siltä taholta ajattelemaan. Siispä päätin jakaa omat aatteeni myös tänne blogin puolelle, jos joku toinenkin osaisi samaistua! 

Virheet. Niitä löytyy jokaiselta ratsastajalta. Enemmän tai vähemmän, isompia tai pienempiä. Niitä pienempiä on yleensä vaikeaa lähteä korjaamaan ilman asiantuntevaa apua, mutta suurimmat virheet näkee helposti vaikkapa se kentän laidalla oleva kuvaaja, joka luultavasti osaakin mainita esimerkiksi siitä heiluvasta jalasta tai reittä vasten painetuista käsistä. Jos virheet huomaa tarpeeksi ajoissa, ne on paljon helpompi korjata ennalleen, mutta esimerkiksi kauan itsenäisesti ratsastettuaan saattaa valmennuksessa tulla yllätyksenä vino pino erilaista korjattavaa, joita onkin vähän vaikeampi lähteä korjaamaan kun ne ovat jo niin kiinteästi siellä selkärangassa. Yksinkertaisesti sanottuna, ilman satunnaista tai säännöllistä valmennuksissa/tunneilla käymistä ei pitkälle pötkitä omassa ratsastuksessa.

Ruskon Ratsastuskeskus

Metsäkylän Ratsastuskeskus, opettajana Carita Kattelus, jonka opetystyylistä pidin!

Kaikki lähtee omasta ratsastuksesta. Jos ei osaa vaatia, ei voi myöskään syyttää hevosta siitä ettei se ymmärrä apujasi tai osaa vaikka hakeutua sinne peräänantoon, kuskin matkustellessa selässä ja haukkuessa hevosta liian vaikeaksi. Tunnistan itseni tästä edellisestä varsin hyvin, sillä harrastin vielä muutama vuosi sitten tätä hevosen ylenpalttista haukkumista ja syyttämistä, eikä tullut mieleenkään katsoa sinne peiliin ja todeta hevosen "huonouden" johtuvan ihan siitä omasta ratsastuksesta.

Itselläni on tullut tämä asia syvän mietinnän alle nyt lähikuukausina, ja olen kiitollinen siitä että osasin avartaa ajatusmaailmaani edes tämän verran. Joskus aikoinaan päädyin vielä syyttelemään hevosta ja höpöttämällä kaikille, että ratsulla oli huono päivä tai yksi vapaapäivä oli tehnyt siitä aivan mahdottoman, tai pahimmassa tapauksessa syytin kentän pohjaa tai säätä hevosen huonoudesta... Nyt olen osannut katsoa asiaa aivan eri näkökulmasta, ja olen alkanut tiedostamaan vähitellen myös niiden omien virheiden ja tekemisien vaikutukset hevoseen.

Yksityistunnilla Inkisillä, hevosena Yöpeli "Ypi".

Ruskon Ratsastuskeskus. Opettajana Miia Loponen, josta pidin tosi paljon. Hänen opetuksensa takia olisin voinut pidemmänkin aikaa viipynyt kyseisellä tallilla.

Otetaan esimerkkinä oma vinouteni. Se, että en saa pohjetta läpi vasempaan kierrokseen ja kaikki hevoset yrittävät yhtä mittaa oikoa allani vasemmassa kierroksessa, ei taatusti johdu hevosesta. Eikä myöskään se, että Gletti lähtee helposti juoksemaan ja kiirehtimään. Olen vino ja pusken hevosta huomaamattani vasemmalle, sekä istuntani ajaa Glettiä eteenpäin ja se käyttää herkän jännittymiseni hyväkseen. That's it, nyt se on todettu ja sanottu.

Kun virheet ja sen, että oman ratsastuksen takia hevonen toimii tietyllä tavalla tiedostaa, on siitä helppo mainita vaikka valmentajalle, joka osaa henkilökohtaisesti antaa neuvoja näiden epäkohtien karsimiseen. Näin niistä pääsee helpommin eroon, kun taas sitä hevosta syyttelevällä ratsastajalla nämä virheet jäävät helposti vaikuttamaan ja niitä on vaikeampi saada korjatuksi. 

Artukaisten Talli. Opettajana Heidi Virta, josta pidän myöskin todella paljon. Mielettömän tarkkasilmäinen ja vaativa opettaja, joka jaksaa huomautella virheistä niin kauan kunnes ne ovat korjattu. Todella suuri plussa ja iso askel niiden virheiden poissaamiseksi. 

Ruskon Ratsastuskeskus


Kertokaa omia mielipiteitänne asiasta? 
Mistä haluasitte lukea mielipidepostauksia vai haluatteko näitä edes?

8 kommenttia:

 1. Muuten kiva ja asiallinen postaus, mut jotenkin se loppui kesken, eikä mihinkään lopputulokseen päästy. rakenteeltaan siis vähän tönkkö, mutta sisältö hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tiedostan tämän itsekin, ja harmittaa myös että jäi todella tönköksi enkä saanut loihdittua postaukselle kunnollista loppua. Jotenkin ajatus ei täällä reissun päällä enää kulkenut ja päätin julkaista vaan kun en saanut mitään kirjoitettua :'D kiitos paljon!

   Poista
 2. Tämä tosi hyvä postaus! :3 Pitää hyvin meijät lukijat ajantasalla tän hetkisestä tilanteesta :) Meinaaks ny mennä johonki valkkuu et saat ongelmas korjattuu? x)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Viivs :3 ja joo no jos löytyy halvempi ku se Katan... :D

   Poista
 3. Tää oli todella hyvin kirjoitettu postaus! Mäkin vasta viime vuoden puolella aloin saamaan tietoja omista virheistäni ja sain apua niiden korjaamiseen, kun aloin käymään tunneilla ja lisäksi "luottokuvaajani" huomautteli mulle niitä välillä :) Voin kyllä sanoa ihan rehellisesti, että oon kehittynyt kaikista eniten tän vuoden sisällä, juuri sen takia, että mulle on huomauteltu virheistäni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Tosta kyllä oppii parhaiten kun osaa nähdä omat virheet ja tajuaa lähteä korjauttamaan niitä tarpeeksi ajoissa! :)

   Poista
 4. Kiva postaus! Tiesitkin varmaan, mutta Sissi ja Vilma on samalla laitumella tällä hetkellä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Ja en ollutkaan kuullut, hauska sattuma! :D

   Poista

Pidäthän kommentoinnin asiallisena - kiitos!