16. elokuuta 2015

Einolan valmennusleiri: Day 1


Leiriltä siis kotiuduttu runsaan kokemuksen ja uuden tiedon, sekä kipeiden lihasten kera! Kertoisiko tämä jo sen, että tällä leirillä työskenneltiin ihan kunnolla ja rankasti? Oli aikamoinen shokki joutua leirillä ratsastamaan noin 3 tuntia päivässä ja hyppäämään joka päivä, kun nyt kesällä en ole hypännyt kertaakaan ja olen vuokrannut Glettiä vain kerran viikossa, ja viimeksi valvovan silmän alla olin kesäkuun ensimmäisinä päivinä... 

Jokaisesta päivästä tulee siis oma postauksensa, ja yritän saada nämä kaikki nyt nopeasti pois alta vielä kun tunneista on jonkinlaiset muistikuvat ;) Sunnuntaina saavuttiin tallille siis seitsemän maissa, ja pääsin vanhan leirikaverin Iinan kanssa Eino-mökkiin, eli siihen vanhempaan. Laitettiin kamat paikoilleen, ja suunnattiin grillikatokseen leirin avaustilaisuuteen, ja tehtiin parit nimikierrokset. Leiriläisiä oli 17, ja ikähaarukkana 14-18v, lukuunottaen yksi rästipaikalta tullut 13-vuotias. 


Pääsin keskimmäiseen ratsastusryhmään, joka oli omasta mielestäni se paras. Hevoset kun menevät joko kaksi tuntia putkeen tai vain yhden tunnin, eli tuntien väliin ei mielellään jätetä hevosta hetkeksi talliin. Siispä sain monipuolisesti kokeilla eri hevosia, sekä ne olivat melkeimpä aina valmiina tai jatkoivat seuraavalle tunnille. Illemmalla oli vielä maukas iltapala ja tutustumisleikkejä, jonka jälkeen painuttiin pehkuihin, odotellen innolla seuraavaa kokonaista leiripäivää.


Maanantai


Aamu lähti käyntiin Einolan jokavuotisella, herkullisella aamupalalla, jossa jaettiin aamun ensimmäisen koulutunnin (klo 10) hevoset. Itse sain alleni ensimmäistä kertaa kauniin Rosa-tamman, joka osoittautui hoitaessa todella rauhalliseksi ja kiltiksi tapaukseksi. Tunneilla opettaja vain katsoi istuntaamme ja ratsastustamme, sekä vaikutusta hevoseen. Itsellä oli todellakin nappulat hukassa tämän hevosen ratsastuksessa, eikä asiaa helpottanut yhtään, että hevonen on jo valmiiksi etupainoinen. 


Tunnilla teimme paljon työskentelyä keskiympyrällä, sekä avoja, siirtymisiä ja taivuttelua. Eli melko perusjuttuja, mutta niin hankalia jos haluaa tehdä kaiken oikein, eikä vain sinnepäin. Rosan kanssa oli hankaluuksia ratsastaa sisäpohje läpi niin, että koko hevonen pystyi taipumaan rungostaan. Se tahtoi puskea omaa vinouttani vastaan ja käytti hyväkseen sitä, etten osannut vaatia siltä asioita oikealla tavalla. 

Siispä saatiin tapella todella kauan siitä, että Rosa oikeasti asettui ja taipui, eikä vaan juossut ulkolapa edellä ja kuolaimeen purren. Tämä hevonen olisi niin superhieno jos itse osaisin kaivaa ne piirteet siitä esiin! Mutta eipä sitä ensimmäiseltä tunnilta paljoa voinutkaan odottaa, mutta ainakin tunnin jälkeen tuli valiteltua tuntitolkulla sattuvia vatsalihaksia ja reisiä... Muuten kyllä tykästyin tähän hevoseen paljon, sillä se omasi tajuttoman pehmeät askeleet ja oli ihanan herkkä kaikille avuille. Todella näppärä ja työhönsä sopiva ratsu siis!


Tämän jälkeen olikin suoraan ruokailu, jossa päätettiin klo 14 alkaville estetunneille hevoset. Tunnin aiheena oli lähestymiset, ja pääsin myöskin ensimmäistä kertaa pienen piensuokin, Myrän selkään. Olin todella ennakkoluuloinen tästä pullasuokilta näyttävästä ratsusta, mutta se käännytti mielipiteeni täysin jo alkuraveissa. Myrä oli todella kiva ratsastaa, vaikka vaatikin vähän herättelyä. Tunsin oloni jotenkin todella kotoisaksi sen tasaisissa ja pyöreissä liikkeissä, ja vaikka ensimmäisien kavalettien jälkeen tuli muutamia raipanprotestointipukkeja, ei siellä selässä voinut kuin nauraa! 


Alkutunnista ratsastimme hevoset siis mahdollisimman hyvin pohkeen eteen ja herkäksi, ja onnistuinkin siinä hyvin. Lähdettiin tulemaan ympyrällä kolmea kavalettia innarivälein, ja muutaman yrityksen ja ohimenon jälkeen saatiin pari onnistunutta ympyrää. Seuraava estetehtävä näkyykin videolta, ja sain tuotua Myrän melkeimpä jokaiselle esteelle hyvin ja niin, että pääsin itse mukaan hyppyyn. Myrällä oli mielettömän kiva ja pyöreä hyppytyyli, josta tykkäsin kovasti. Tultiin lopuksi vielä lankkuestettä ja siitä linjaa okserille, mutta siitä ei ole materiaalia. Tunnin jälkeen mietin, miten ennakkoluuloinen olin ollutkaan, ja olin vielä viime leirillä sanonut että tää hevonen näyttää just sellaiselta mistä en yhtään pidä! Toisin kävikin ;) 

Vähän lähdettiin tähän yllättävästä paikasta, ja astetta isompi loikka!


Tunnin jälkeen hoidettiin kuraiset ja hikiset hevoset pois, ja suunnattiin syömään. Tämän jälkeen käytiin kaverini kanssa kaupassa hommaamassa leirievästä (lue: karkkia, keksejä, limpparia ja sipsiä) ja kaverille lääkettä, ja oltiin siellä teorian yli. Jotenkin jo heti ensimmäisen päivän ja kahden ratsastuksen jälkeen olimme niin puhki, että olisimme varmasti nukahtaneet teoriaan... 

Kun palasimme takaisin kauppareissulta, meille tultiin kertomaan hevoset, mitkä meille oltiin valittu päivän kolmannelle tunnille, jossa aiheena oli hevosen rennoksi ratsastaminen. Sain yllätykseksi alleni pienen kahdeksanvuotiaan Nuppu-vuoniksen, joka oli aika yllättävä valinta näinkin pitkälle ratsastajalle, kun poni on päälle 140 senttiä. Ilman satulaa sinne selkään sitten päädyinkin, ja voi kamaluus se kadutti ensimmäisten ravien jälkeen!

Tämä oli ainoa hyvä ravikuva, ja tästäkin huomaa miten vastusteleva se oli taipumaan alussa.

Olen ilman satulaa mennyt lähiaikoina vain Gletillä, jolla on pyöreä selkä ja joustavan pehmeät liikkeet. Kun jouduin vähänkin teräväsäkäisemmän ja isompiaskeleisen ponin selkään, tuntui että joudun jännittämään jokaisen lihaksen siellä selässä pysyäkseni. Kun opin istumaan rauhassa ja rentoutumaan, pystyin käyttämään kaiken keskittymiseni ponskin työstämiseen.

Ratsastaessa Nuppu oli todella jäykkä, mistä opettaja oli varoitellutkin. Siispä taivuttelin sitä lähes koko ajan ja koitin saada sitä pehmeämmäksi edestä. Tässä hetkittäin onnistuneena jatkettiin laukalla, joka oli onneksi mukavan keinuvaa. Tässä työskenneltiin molempiin suuntiin ja tehtiin runsaasti siirtymisiä jokaiseen askellajiin ja vaihdeltiin suuntaa lähes muutaman kierroksen välein. Laukassa kuin ravissakin Nuppu tahtoi puskea sisäpohjetta vasten, mutta muutaman kunnon käskemisen jälkeen ympyrät ja kaaret alkoivat kulkea sujuvammin ja hevonen taipua rehellisemmin.

Jäi tästä pikkuisesta vähän kummallinen fiilis, ei se hyvin mennyt muttei huonostikaan! Ei uusilta tuttavuuksilta paljoa voikaan odottaa, joten ihan hyvin tämä ehkä siihen nähden meni.


Hoidettuamme hevoset pois, oli taas iltapalan aika. Kaikki olimme todella uupuneita ja valmiina nukahtamaan siltä seisomalta. Katselimme iltapalalla vielä aamun ensimmäiseltä koulutunnilta otettuja videoita, joita tallinomistaja Minna ja ratsastuksenopettajamme "Kartzu" kommentoivat. Tästä jos jostakin oppii hyvin virheistään! Palasimme mökkiimme ja pelailimme vielä korttia jonkin aikaa, jonka jälkeen nukuimme ansaitut yöunet. Päivän saldona oli siis kolme aivan uutta tuttavuutta, ja tavoitteenani olikin ollut ratsastaa paljon sellaisilla hevosilla, millä en ole koskaan ratsastanut. Tehtävässä siis onnistuttu ainakin ensimmäisen päivän osalta ;)


Mitä toivoisitte tulevien leiripäivien postauksilta? Mitä pidätte näistä, risut ja ruusut? Mikä oli lempparikuvasi?

21 kommenttia:

 1. Tosi kiva postaus:)Nää on musta tosi kivoja!Mun lemppari kuva oli ehdottomasti se kuva ennen videota kun hyppäät:)

  VastaaPoista
 2. Onks Nuppu 5-vuotias?! Oisin luullu paaaljon vanhemmaks! haha muistan ku mäki menin sillä viime vuonna vaparin ja joo, oli muuten pirun jäykkä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua piti tarkistaa, ja jotenki olin luullu sitä viisvuotiaaks mut sehän on jo iso tyttö, 8 vee! :'D ja joo oli kyllä!

   Poista
 3. Tällaiset postaukset on juuri hyviä! Mun lempparikuvat oli nuo kaikki missä hepat ravistelee päätään, ai että. :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoooos ja kiva et tykkäät! Joo ne kaikki oli ihan huikeita mitä sain noista otettua kun ne ravisteli päätään... :D

   Poista
 4. Kiva postaus, kiva kuulla, itse harkitsen ensi vuonna einolassa juurikin tätä valmennusleiriä! Millainen leiriporukka teillä oli?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiva! Itse en tälle leirille enää oo tulossa :/ oli ihan kiva porukka, kaikki aika samantasoisia mutta tietty omien mökkiläisten kanssa tuli läheisimmäksi ja toisessa mökissä oleville puhuttiin lähinnä tallissa ja ruokailuissa jne :D yksin tulleet otettiin kyl hyvin mukaan ainakin meidän mökissä!

   Poista
 5. Ei vitsi ihan huippua lukea Einolasta, kun olen itsekkin ollut siellä joskus leirillä. Tykkäsin postauksen toteutuksesta, joten mun puolesta samalla tyylillä voi loputkin toteuttaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeee kiva et on mieluisia! Tällä tyylillä koitetaanki jatkaa :p

   Poista
 6. olitko siis siellä ravuritallilla töissä? kun lupailit postauksia sieltä

  VastaaPoista
 7. Uuu jes tää postau vihdoin! Itekki tykkään Myrästä, oon menny Myrällä ilman satulaa ❤️

  VastaaPoista
 8. Mihin leirille oot menossa ens vuonna? (Jos oot ylipäätään menossa :D) Ja muuten sisältyykö junamatkojen kustannukset leirihintaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti mennä 6. yleisleirille mutta se on jo täynnä, joten pitää miettiä meenkö ollenkaan :/ ei sisälly, tänäkin vuonna maksoin noin 100€ junista ja leirillä meni noin 50€ ylimääräistä kauppareissuihin ja lisäestetuntiin ... :'D

   Poista
 9. Ihana postaus! :) ja tää Einola kuulostaa niin kivalta paikalta, että itekkin oon harkinnut sinne menemistä ensi vuonna :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Se on kyllä, kantsii olla nopee koska siel on nyt jo puolet leireistä täynnä! :D

   Poista
 10. Meetkö seiska leirille :)

  VastaaPoista

Pidäthän kommentoinnin asiallisena - kiitos!