30. elokuuta 2015

Einolan valmennusleiri: Day 2

Tiistai


Ensimmäisen päivän postaukseen pääset tästä. Tiistai alkoi estetunnin merkeissä, ja sain ratsukseni täysin uuden tuttavuuden, Nissen. Itselleni uusilla ja tuntemattomilla hevosilla ratsastaminen siis sai jatkoa edellisestä päivästä, milloin olin ratsastanut sellaisilla hevosilla kellä en ollut koskaan mennyt. Sain käskyksi pistää kannukset jalkaan ja kouluraipan kouraan, joten päättelin siitä Nissen olevan hieman hitaampi tapaus. Se on ihan mielettömän kaunis suomalainen ratsuponiruuna, ja 147cm korkea. 


Tunnin aiheena olivat pituusesteet, joten kentältä löytyi kaikenlaisia esteitä trippeleistä ruotsalaisiin oksereihin ja viuhkoihin. Verryteltiin hevoset kaikissa askellajeissa, työskenneltiin siirtymisillä ja avoilla, sekä isoilla ja pienemmillä ympyröillä. Tykästyin kovasti Nissen joustaviin ja pehmeisiin liikkeisiin, joissa oli mukava istua. Laukkakin oli kuin keinuhevosella. Se tosiaan oli todella hidas pohkeelle ja tarvitsi paljon patistusta niin kannuksella kuin raipallakin, mutta siitä löytyi kyllä ihan uusi vaihde kun ryhdyttiin hyppäämään.

Alkuun oli paljon hakemista ponin hyppytyylin kanssa, sillä en ollut yhtään tottunut noin "kissamaiseen" hyppyyn. Kun myös tutustuin Nissen ratsastettavuuteen esteillä paremmin, alkoivat hypyt sujumaan ja paikat hahmottumaan entistä paremmin. Lopputunnista hyppäsimme pientä rataa, joiden osia näkyykin videolta. Päällimmäisenä tunnista jäi ihan todella hyvä fiilis ja nautin kovasti tämän upean poniherran ratsastuksesta. 

Se oli juuri sellainen hevonen, millaisella en ollut tottunut hyppäämään (Karinaan verraten). Sitä joutui ratsastamaan viimeiseen askeleeseen asti ja selässä piti muistaa tehdä vaikka mitä ennen hyppyä. Sillä sehän ei muuten hypännyt, jos luotti vain siihen että hyvään paikkaan tuotuna se hyppäisi minkä tahansa yli. Piti muistaa pitää leveä käsi, pohkeet kiinni ja piti vain ratsastaa. 


Tämän jälkeen oli ruokailu, jonka jälkeen jaettiin hevoset seuraavaan ratsastukseen. Saimme valita puomitunnin, itsenäisen tunnin, normaalin maaston ja estemaaston välillä, ja itse valitsin puomitunnin. Estemaasto olisi tietty houkutellut, mutta pakko myöntää että olin vähän nössö siinä tilanteessa. Ratsukseni toivoin Lolaa, jonka sainkin. Menin sillä viime vuonna vain itsenäisen vapaatunnin "vaparin", joten oli kiva päästä viiden henkilön puomitunnille. 

Tälle tunnille me saimme uuden opettajan, Marikan. Tykästyin hänen opetustyyliinsä ihan hurjasti, sillä hän opetti pienimmätkin hienosäädöt erittäin tarkkaan. Vaikka teimmekin vain ympyrällä neljää puomia - joista kaksi olivat hieman korotettuja - sain aivan uuden tatsin perusratsastukseeni ja sain ratsastettua esimerkiksi puolipidätteet ja siirtymiset aivan eri tavalla kuin ennen. Puomien välillä siis teimme asetuksia sisään ja ulos, sekä siirtymisiä. Lola oli todella erilainen ratsastaa, mihin olin tottunut. 175-senttinen ja isoaskeleinen möhkäle osasi kyllä luistaa töistä jos siltä ei koko ajan jotain vaatinut.


Toiseen suuntaan kaikki sujuivat todella hyvin, mutta toiseen taas huonommin. Kuskin moka, näin lyhyesti todettuna. Käynnissä Lola oli todella hyvä ja kuulolla, mutta ravissa käynnissä saamani tuntuma helposti hajosi käsiin ja sain taas kauan hakea sitä hyvää ja tasaista tuntumaa ja hyvää tempoa raviin. Työskentelimme pääasiassa harjoitusravissa, joten vatsalihakset pääsivät toden teolla töihin!

Laukkaa saimme ottaa itsenäisesti, sillä opettaja joutui lähtemään lopputunnista muihin hommiin, sillä tuntimme oli jo valmiiksi myöhästynyt jonkin verran. Tällä tunnilla ei kyllä jääty hetkeksikään matkustelemaan, ja se näkyi valtavassa turhautumisessani ja kipeissä lihaksissa :'D miten näin yksinkertaiset tehtävät voivat tuottaa niin paljon ongelmia? Saimme kuvia vain alkutunnista, joka on vähän sääli, sillä lopputunnista Lola kantoi itseään jo paljon paremmin mitä alkuun.


Tämän jälkeen oli taas ruokailu, missä katsoimme aamuisen estetunnin videoita, opettajan kommentoidessa vieressä menoamme. Aivan älyttömän hyvä tapa nähdä omia virheitään ja oppia niistä! Ruuan jälkeen suuntasimme teorialle, jossa aiheena oli tasapaino ja istunnan painopisteet. Erittäin mielenkiintoista, ja halukkaat saivat kokeilla oppimaansa jumppapallon kanssa. 

Illalla oli vielä mahdollisuus lisätuntiin, mutta itse olin niin puhki että löysin itseni vain kentän laidalta kamera kädessäni. Keksittiin neljälle vaparilaiselle erilaisia tehtäviä ja suuntasimme tämän jälkeen vaihtamaan vaatteita illan ponileikkejä varten.


Ponileikeissä oli perinteikkäästi siis kaksi joukkuetta, kaksi ponia ja kaksi rataa. Se joukkue, kenen kaikki osallistujat olivat suorittaneet radan nopeiten ja vielä purkaneet radan, oli voittaja. Simppeliä siis! Tästä ohjelmasta ei vauhtia ja huutoa puuttunut, kun kannustettiin toisia joukkuelaisia :'D

Kun tasapaino petti vähäsen kohtalokkaasti...

Loppuillasta kävimme kuvailemassa laitumella olevia tammavarsoja, jotka laukkasivatkin meidän luoksemme hirnuen. Onneksi tallentui videolle! Kuvista tuli myös melko mielenkiintoisia. Tämän jälkeen kävimme vielä kodalla iltapalalla, jossa oli tarjolla kaikkea leivistä makkaraan ja vaahtokarkkeihin. Aivan ihana ja rentouttava illan päätös, jonka jälkeen menimmenkin tyytyväisinä mökkeihin nukkumaan!

5 kommenttia:

 1. Tosi kivan kuuloinen päivä! Hienoja kuvia. :)

  VastaaPoista
 2. Meetkö seiska leirille :) ja kivan näköne paikka toi Einola ;)

  VastaaPoista
 3. Menen ensi vuonnakin valmennusleirille, eli 9. leirille :)

  VastaaPoista
 4. Milloin tulee loput päivät? :)

  VastaaPoista

Pidäthän kommentoinnin asiallisena - kiitos!