15. heinäkuuta 2016

10 selviytymisohjetta Ypäjälle

Tällainen postaus on pyörinyt mielessä jo tovin, ja nyt ensimmäisen vuoden (itseni kohdalla puolen vuoden) jälkeen ollaan jo aika hyvin kartalla siitä, mitkä asiat aiheuttavat pitkiä katseita ihmisten keskuudessa. Tämä postaus on myös siinä mielessä ajankohtainen, sillä yhteishakutulokset ovat jo tulleet, joten tässä teille uusille hevosopistolaisille vähän vinkkejä! Osa saattaa tulla itsestäänselvyyksinä, mutta parempi pitää silti mielessä ;)

1. Talliviikot


Ne saattavat olla joillekin todella haastavia, sillä ainakin itseni kaltaiselle yökukkujalle aamukuuden herätykset seitsemän päivän ajan olivat ehkä suurin kynnys koko talliviikoilla. Reistaileva selkäni ei myöskään kestänyt näin fyysistä hommaa, joten talliviikoilta tuli otettua välillä reilumminkin sairaslomaa... Sairaslomani saivatkin hurjasti ei-niin-mukavaa kommentointia muilta luokkalaisilta, jotka joutuivat näinä päivinä tekemään tallihommani. Kannattaa siis olla ihan kunnon syy, jos aikoo jättäytyä pois!


2. Asuntoladraama


Kun monta ihmistä pistetään asumaan saman katon alle kolmen vuoden ajan, ei turhalta draamalta voida välttyä. Tähän siis lyhyinä ohjeina: mieti tarkkaan kehen luotat, älä puutu muiden asioihin, sekä älä valita turhasta. Kohtele muita niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan, jnejne... 

3. Siisteys


Laita tavarat niin asuntolassa kuin tallissakin omille paikoilleen, sekä siivoa omat jälkesi. Varsinkin meidän asuntolassamme tuli törmättyä usein niihin päiviin, kun tiskipöytä oli tiskien peitossa ja roskikset olivat niin täynnä, että roskat viskattiin vain sen juurelle maahan. Sopikaa viikoittaisista siivouspäivistä!


4. Ratsastus ja hevoset


Opistolla ollaan hurjan tarkkoja hevosten kohtelusta sekä tallisääntöjen noudattamisesta, joten kannattaa kysyä heti tallin säännöt ja toimintatavat lähimmältä tallimestarilta. Esim. joitakin hevosia eivät oppilaat saa tarhata, joidenkin karsinoita ei saa putsata hevosen ollessa sisällä jne. Ratsastaessa noudatathan liikennesääntöjä, sillä mikään ei ole ärsyttävämpää niin isoissa halleissa kuin se, että joutuu koko ajan varomaan törmäämisiä. Opettajilta saa helposti myös kommentointia, ellei ole harjannut hevostaan kunnolla ennen ja jälkeen tunnin. Siihen kannattaa panostaa!

5. Vaatetus ja ulkonäkö


Opisto on siitä niin ihana paikka, että omaan ulkonäköön tuskin jaksaa kukaan panostaa. Mieti nyt itseäsi, jaksaisitko ratsastusleirilläkään meikata ja kulkea parhaimmissa vaatteissasi päivät pitkät? Kaikki kulkevat ympäriinsä hevoselta tuoksuvina ja lähinnä hevosenkarvaisissa ja likaisissa vaatteissa, itse suosin myös crocsien käyttöä ;) eikä kukaan katso pahasti! On sitä taidettu lähteä teoriatunnille pyjamassakin ja aamupala toisessa kädessä... Ratsastaessa suosi huputtomia paitoja, sekä chapsit/saappaat ovat aikalailla pakolliset!

6. Säännöt


Perehdy opiskelijan oppaassa oleviin sääntöihin ja rajoituksiin mahdollisimman hyvin. Meidän luokaltamme moni ei ole kirjallisilta varoituksilta säästynyt, ja kolmesta varoituksestahan lentää koko koulusta pois (joko lopullisesti tai tietyksi aikaa). Kaikenlaisesta laittomasta jää hurjan helposti kiinni, ja muistakaa pitää se musiikin volyymitaso iltaa myöten pienemmällä - jotkut kun haluavat nukkua.7. Tiedonkulku


Opistolla tieto kulkee hurjan huonosti ja hitaasti, joten ota itse asioista selvää! Kouluasioissa kannattaa olla varsinkin todella oma-aloitteinen ja saada itse asiat hoidettua. Opettajat eivät varaa itsestään sinulle mitään rästitunteja tai tapaamisia, vaan kaikki lähtee omasta käytöksestä ja motivaatiosta. Ihan oma vika, jos on rästissä hirveästi hommaa, ja tunteja korvattavana. Jos joudut olemaan tunneilta pois, ilmoita ajoissa!


8. Palvelut


Ruoka on ihan hurjan hyvää, ja ilmaiset ruokailut kannattaa hyödyntää niin hyvin kuin mahdollista. Joka ateriaan kuuluu laaja leipä- ja salaattivalikoima, yleensä kaksi eri ruokalajia, jälkiruokaa jokaisella aterialla, kahvia ja kaakaota, aamuisin myös hotelliaamupalaa hivelevä valikoima.

Kuraattori-, psykologi-, oppilaanohjaus-, terveydenhoito-, ja erityisopettajapalvelut ovat myös hurjan hyviä, ja kyseiset ihmiset ovat erittäin mukavia ja helppoja lähestyä. Sinne vain puhumaan jos vähänkään siltä tuntuu! Asuntolaohjaaja Leena on myös hurjan mukava ja avulias, vaikka osa teistä alkavista opiskelijoista olitte sanoneet häntä pelkäävänne ;)

9. Rahankäyttö


Rahaa kuluu opistolla paljon. Itse käyn kaupassa pari kertaa viikon aikana, ja joka kauppareissulla kuluu se 10-20€. Mikäs siinä jos osaisi (ja meidän tilanteessamme mahtuisi) kokkaamaan ruokaa, josta riittäisi monelle päivälle. Itse joudun aina syömään toisen kevyemmän päivällisen opiston päivällisen jälkeen, ja sen lisäksi vielä iltapalan. Kaupat sijaitsevat parin kilometrin säteellä opistolta, ja sinne pääsee kätevästi suoraa tietä pitkin. Myös opistolta kotiin ja takaisin kulkemiseen kuluu yllättävän paljon rahaa, joten kimppakyydit ovat ihan hyvä idea...

10. Tavarat


 Pyörä on hyvä ottaa opistolle mukaan, mieluiten joku vanha ja raihnainen, jonka rikkimeno tai häviäminen ei ole niin iso juttu. Esim. kauppaan tai nelostallille (missä hevosenhoitajaopiskelijat ratsastavat) on jonkin verran matkaa, joten pyörä on ihan fiksua olla mukana. Myös kaikki hygieniatarvikkeet, lakanat ( + peitto ja tyyny), sisustustavarat, vaatteet yms. on hyvä pakata mukaan. Ja pakkaaminen kannattaa suorittaa ja suunnitella paljon etukäteen!


Ketkä teistä ovat aloittamassa Ypäjällä, tai haaveilevat sinne pääsystä?

30 kommenttia:

 1. Laitoin sulle mailiin ulkoasun tilauksen. Tulikohan koskaan perille? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole tullut mitään :/ pistäppä uusiksi tulemaan!

   Poista
  2. Laitoin just äsken uudestaan tuohon sivupalkissa näkyvään mailiin :) Tulikohan nyt?

   Poista
 2. Jos sun selkä alkaa reistailla jo viikon tallihommissa niin miten ajattelit tehdä ihan oikeita töitä sitten?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä johtuu vaan mun heikoista vatsalihaksista, joiden sijaan käytän kaikissa hommissa selkälihaksia. Lääkärissä ollaan usein käyty, ja tämä löydetty vastaukseksi :)

   Poista
 3. Mun käsittääkseni opistol on erikseen varotukset asuntolalle ja itse-koululle. Leena ainaki selitti mulle et jos saan asuntolan puolesta kolme varotusta, nii sit mun pitää asua opiskelujen ajan jossai muualla :D

  VastaaPoista
 4. Miten toi ruokahomma niin eiks se opiston tarjoama ruoka ole hyvää vai miks joudut viel illalla kokkailla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä hyvää! Itse vaan syön päivällisen aina siinä 16-17 välillä jos kerkeen, joten sen jälkeen tulee mulle ainakin uudestaan nälkä :D

   Poista
 5. Minäkin olen miettinyt tälläistä postausta jo pitkään, tosin Hingunniemestä. Oli kyllä mukava postaus ja pystyin samaistumaan jokaiseen kohtaan!

  Mulla tosin ei päivystysviikolla ne heräämiset ole _niin_ pahoja, mutta aijjai kun kävelet aamulla kuuden aikoihin ne Hinkulan jäätävät mäet ylös (parhaassa tapauksessa sataa mummoja taivaalta ja/tai mäet on peilijäässä tai sinne uppoaa koska muta.). Ketuttaa pienemmästäkin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noniin toteutukseen sit vaan! Hahah eikä, meillä ei onneks oo hirveitä matkoja talliin niin en pysty samaistuu noihin :D

   Poista
 6. Oikein kiva postaus, pitääpä laittaa muistiin jos pääsisikin opiskelemaan kolmen vuoden päästä :)

  VastaaPoista
 7. Hei täähän olikin mielenkiintoinen postaus! Ypäjästä en sen kummemmin ole aiemmin tiennyt, mutta tää avasi munkin silmiä vähän :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla, hyvä että oli jotain hyötyä :D

   Poista
 8. Jee mä oon alottamas mut sen varmaa tiesitki jo :Dd

  VastaaPoista
 9. Meikäläinen tulossa opiskelemaan! :)

  http://tulenkestavaa.blogspot.fi

  VastaaPoista
 10. Tosi hyvä postaus, vaikka ei itelle mitenkään "tarpeellinen" ollut kun ikää on sen 12, eikä muutenkaan hevoset kiinnosta työnä, vaikka rakas harrastus onkin, joten tuskin koskaan Ypäjälle tms tulen menemään opiskelemaan :D Silti "ulkopuolisellekin" tää oli tosi mielenkiintoinen ja hauska postaus.

  VastaaPoista
 11. hei tä oli oikeesti aika hyvä! :D vaikkei mun elämää nyt kosketakkaan x)

  VastaaPoista
 12. aattelin kysyä että kannattaako hakea heti yläasteen jälkeen vai lukion jälkeen Ypäjälle :)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kannattaa miettiä mikä itselle olisi parhainta! Itse en hakenut vielä yhteishaussa, sillä en kokenut olevani tarpeeksi itsenäinen sinne, mutta nyt asiat muuttui. :)

   Poista
 13. Millanen se Ypäjän haku ohjelma on?

  VastaaPoista
 14. aijon nyt keväällä hakea ypäjälle lukio-linjalle ja kuulostaa aivan mahtavalta paikalta :) Pahoittaakos kukaan tai mikään mielensä jos esim. kauppaan ja talleille huristelee skoballa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä hakuun! Ei todellakaan pahoita, skootteri on tosi hyvä vehje tuonne kun tosiaan noi välimatkat on vähän ärsyttäviä kävellä joka päivä :D Pyörä on kans tosi hyvä jos ei muuta kulkuvälinettä ole!

   Poista
 15. Onko Ypäjälle vaikea päästä opiskelemaan? Tarviiko siihen lukion vai pääseekö ihan pk pohjasesti? Mikä sun keskiarvo oli kun pääsit 9 luokalta?

  VastaaPoista

Pidäthän kommentoinnin asiallisena - kiitos!