2. marraskuuta 2016

Tammapäivät

Tamma isolla Teellä, siltä Nova on nyt tuntunut pari viime päivää... Lauantaina sileällä Nova oli hackamoreilla ehdottomasti paras tähän mennessä, sunnuntaina estevalmennuksessa parannettiin taas viime kerrasta, mutta maanantaina taas taottiin tamman päähän niinkin perus asioita kuin ohjastuntuma, puolipidäte sekä rehellinen taivutus. Kaikki nämä asiat plus ainakin 10 muuta juttua tuntuivat tuolla ratsastuskerralla täysin tuntemattomilta, eikä mistään meinannut tulla mitään. Saatiin koko ratsastuksen aikana ehkä yhden lyhyen sivun verran kivaa ravia, missä Nova ei katsonut mua yläkautta silmiin ja juossut pois alta... 

Pakkasten tullessa on tammuli kerännyt itseensä hirveästi virtaa, joka näkyy ihmeellisenä sättäämisenä ja kaiken kyseenalaistamisena. Esimerkiksi ulkoloimea laittaessa on loimen kahiseva materiaali niin hirveää, ettei sitä missään nimessä voi hänen selkäänsä laskea. Tämäkään ei tapahdu lähes joka kerta - yleensä vain silloin kun tähdet ovat väärässä asennossa tai karsina on avattu väärällä tavalla. Tammat... Hyvinä päivinä kaikki sujuu hyvin, eivätkä päivänselvät asiat aiheutakaan enää mitään hämminkiä. 


Novan paras kamu on Airu-ruuna, jonka kanssa me mennään aina joka paikkaan! Airun omistaja onkin mun kämppis ja samalla tavalla harjoittelussa täällä tallilla, joten suunnitellaan heppojen liikutukset aina kimpassa ;) 
Airu ja Nova ovat tosiaan saman ikäisiä, sekä myös saman rotuisia!

Tässä näkyykin hyvin Novan pään (jo aika hyvin parantuneet) haaverit muutaman viikon takaisesta yöllisestä riehumisesta karsinassa...

Eilen kentälle rakennettiin nuoria hevosia varten irtohypytyskuja, ja multa sitten kysyttiin, haluaisinko kokeilla Novalla muutamaa hyppyä. Vähän alkuun mietitytti, sillä olimme edellispäivänä jo hypänneet. Jos ihan muutamat hypyt sitten, en tiedä oliko Nova ikinä ennen irtohypännyt! Päästettiin se vain alkuun pienien puomikasojen yli pari kertaa, jonka jälkeen hypytettiin yhteensä kolme kertaa kujan läpi pienillä esteillä. Korkeimmillaan viimeinen pysty oli vain 85cm, mutta sille tuli niin hyvä hyppy että jätettiin siihen eikä rasitettu enempää. Illemmalla totutettiin Nova vielä kävelykoneeseen parin kokeneen konkarin seurana, ja vielä kävelytettiin radalla maastakäsin. 

Jatkossa liikutus tapahtuu aina kahteen kertaan, eli meidän viikko-ohjelmaan tulee kuulumaan todella paljon kävelyä. Yrityksenä on tosiaan vähän laihduttaa Novaa ja kasvattaa lihaksia, joten pitkäkestoiset kävelyt ovat tähän tarkoitukseen ihan huippuhyvä juttu. Onneksi meillä on tuo valaistu rata, jossa pääsee kävelyttämään ja ratsastamaan hevosia jos ei vaikka maastoon pääse! Elikkä ratsastukset jatkuvat normaalisti, mutta nyt päiviin tungetaan vielä vähintään 10min kävely ( = kerran radan ympäri ). 

Nova kävelykoneessa, mun huoneen ikkunasta katsottuna!
"Mitä tää nyt alkaa lähenteleen tässä kameroiden eessä..."
"Nyt hei hellyydenosoitukset sikseen, meijän pitää poseeraa!"

Tänään me vain päädyimme irtojuoksuttamaan Novaa kovan tuulen ja vaakasuorassa lentävien räntäpisaroiden vuoksi. Täällä satoi aamulla ensilumi, ja voi sitä puhinan ja hämmennyksen määrää kun vein tätä tammulia tarhaan! Inhottavan kelin vuoksi haimme hevoset sisälle jo melko aikaisin syömään päiväheinät, ja samalla kaikki myös madotettiin. Novan syötyä käytiin kävelyttämässä hepat radalla, jonka jälkeen suunnattiin kentälle ja irtojuoksutettiin virtaa täynnä oleva neiti. Alkuun juokseminen ei oikein kiinnostanut, kun oli niiiiin hauska seurata mammaa ja tuijottaa korvat tötteröllä. Kyllähän se sitten juoksi kun oli pakko, ja pitkään juoksikin. Makeimmista askelista ei harmittavasti kuvamateriaalia tullut, kun allekirjoittanut jäi niitä askelia ihastelemaan... 

Kerran se päätti pompata (hemmetin korkean) aidan yli pikkukentältä isolle kentälle ja juoksennella ympäriinsä, mutta isommilta haavereilta ja vaaratilanteilta selvinneinä pyydystettiin tympääntynyt tamma takaisin työntekoon. Enää en sitä uskaltanut irti päästää, mutta liinassa se joutui silti juoksemaan, tuhma kun oli!

Ehdoton lempparikuva!!!
Nova Airlines palveluksessanne...

Mikä oli teidän lempparikuvanne?

3 kommenttia:

  1. Kiva postaus! Kuva 13 oli minun suosikkini :) Tammat on tammoja :DD...

    VastaaPoista
  2. Kaikki kuvat on ihania:D Koska kysymyspostaus tulee?

    VastaaPoista

Pidäthän kommentoinnin asiallisena - kiitos!