6. joulukuuta 2016

Hevosen pitää kantaa itse itsensä

Epäaktiivisuutta havaittavissa! Mistä se johtuu? Sitä enempiä selittelemättä vastaus tähän kaikkeen on ollut aika. Tämän lisäksi Nova on ollut niin vaihteleva ratsastaa että en ole kuvaajiakaan viitsinyt varta vasten pyytää. Meidän reaaliaikaisia kuulumisia on kuitenkin päässyt seuraamaan meidän instasta, joka on @sporthobune! Siellä myös paljon videomateriaalia joka tuskin koskaan tulee tänne blogiin asti pääsemään. :)

Viime perjantain kouluvalmennuksessa saatiin niin paljon ahaa-elämyksiä että ei mitään rajaa. Ollaan tämän Eijan valmennuksissa käyty nyt kahdesti, ja heti ensimmäisellä kerralla saatiin niin hyvää laukkaa etten edes meinannut omaa hevostani tunnistaa... Tämän toisen valmennuksen aikana pyrittiin ratsastamaan alkuun loivaa avoa, mutta Novan vastustelun vuoksi helpotimme tehtävää ja siirryimme ympyrälle työstämään ravia. Novalla on kolme tilaa: jännittyneenä ylhäällä, painavana kädelle tai tyhjänä ja epätasaisena. Yhden ratsastuskerran aikana käymme yleensä kaikki vaiheet läpi ja jo ensimmäisen vaiheen aikana meno on muuttunut niin tappeluksi että loppuratsastuksesta ei tule mitään.


Yritämme hahmotella vähitellen sitä kaikkein parhainta verryttelymuotoa, millä Nova olisi heti alkuun jo hyvä. Se on ollut vasempaan nyt aika paljon huonompi, ei väistä vasenta pohjetta ja kaatuu kaarteissa sitä vasten. Kun näin on käynyt, olen vain jumputtanut sitä vasenta jalkaa niin kauan kunnes koko paketti on levinnyt ja hevonen sekä ratsastaja ovat kumpikin turhautumisen äärirajoilla. Kerroin valmentajalle tästä ongelmasta, ja tämän ratkomiseen tarvitsimmekin vain niinkin simppelin asian kuin laadukkaat askellajit

Kättä ja jalkaa vasten nojaava ja jännittynyt hevonen ei voikaan suorittaa esimerkiksi laukkaympyrää tai kulman ratsastusta hyvin tasapainossa, mutta laadultaan paremmissa askellajeissa kaikki nämä helpottuvat huomattavasti. Treenasimme ympyrällä sitä, että Nova kantaisi itse itsensä. Muutaman kerran aina ympyrän aikana myödättiin reilusti ohjilla ja katsottiin mitä tapahtuu. Ensimmäisillä kerroilla pieni tamma järkyttyi suuresti, kun kaikki tuki ja turva katosi yhtäkkiä kuin pieru saharaan. Tämä tehtävä on ehkä vähän ristiriitainen jos hakee tasaista tuntumaa, mutta meidän ongelmiimme tämä oli ehdoton peukku ylös!! 


Kun Nova hiffasi, että tässä joutuu itsekin hommia tekemään eikä kuski voikaan tehdä kaikkea sen puolesta, saatiin huippuhyviä pätkiä kun se jäi tasaiseen muotoon vaikka ohjat olivatkin muutaman sekunnin ajan aivan löysät. Raviin saatiin tätä kautta rutkasti enemmän tasapainoa ja ryhtiä, ja tämän tehtävän jälkeen pyöritin ravia astetta lyhyemmällä ohjalla ja pyrin ratsastamaan Novaa enemmän takaosan päälle ja niskastaan korkeammaksi. 

Tämän jälkeen tehtiin samaa laukassa. Nova lähtee usein vetokilpailuun, jos sitä jää vain passiivisesti vetämään suusta - ja tätä helposti lähden tekemään jos ja kun Nova yrittää ennakoida laukannostoja. Näissä tilanteissa kävi käsky heittää ohja hetkeksi pois, nollata avut ja vaatia asia uudestaan. Saatiin aikaiseksi kivoja nostoja ja aivan mielettömän hyvät siirtymiset laukasta raviin! 

Pikkuhiljaa aletaan kehittymään ja nostamaan vaatimustasoa, ja tästä eteenpäin valmentaudutaan koulussa joka viikko ja esteillä sitten ehkä maksimissaan kerran kuussa. Tämä talvi treenataan koulua niin tosissaan, että ehkä se hyvä laukka sinne esteillekin alkaa löytyä ja me löydettäisiin itsemme ehkä koulu- ja esteradoilta ensi kaudella! Koitan nyt päivitellä tätä blogia aktiivisemmin, ja julkaista nuo muutamat valmiiksi tehdyt joulukalenteriluukut joku päivä. :) Kuvista iso kiitos Evelle!

4 kommenttia:

 1. Jee, kiva kuulla teistäkin! :) Hyviä oivalluksia, tiedän itsekin yhden hevosen, jolla on ihan kamala tapa asettua ulos ja kaatua täysin sisään ympyrällä, erityisesti laukassa. Siltä kun löysäisi ohjat siinä tilanteessa, niin aivan taatusti olisi lähellä kaatumista, ellei kävisi peräti polvillaan. :D

  Oikein kivan näköinen muoto noissa kuvissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeee! Ja oivoi, aika hurja :D Joo, ollaan muotoa saatu paljon paremmaksi mitä alkuun - varsinkin noissa valmennuksissa!

   Poista
 2. Mitä Nova syö? :) kivassa kunnossa näyttää olevan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nova syö 1/4l kauraa, 1/4l Criollo TOP-rehua, biotiinia (annan itse) ja esikuivattua säilöheinää :)

   Poista

Pidäthän kommentoinnin asiallisena - kiitos!