10. joulukuuta 2016

Millaiset ovat Novan rutiinit?

Meidän rutiinit ovat aika lailla sitä samaa koko ajan. Tietty päivästä, työajoista ja muusta aikataulusta riippuen näistä rutiineista saatetaan lipsua, mutta pääpiirteittäin tässä tuon esille, miltä meidän normaali arkipäivä näyttää.

Aamulla klo 7 tallin omistaja käy heittämässä hevosille aamuväkkärit ja -heinät. Heinät ollaan edellisen päivän iltatallissa pistetty valmiiksi ovien eteen, joten homma sujuu onneksi nopeasti. Tällä hetkellä Nova syö 1/4 litraa kauraa, 1/4 litraa Criollo Top-rehua, sekä tähän vielä mitallinen biotiinia, jonka jaan itse yleensä päivällä tai illalla sekoitettuna noin kouralliseen "toppia". Tämän jälkeen hevosilla on pari tuntia aikaa syödä, jonka jälkeen alkaa meidän työssäoppijoiden työvuoro klo 9. 

Yhdeksän maissa Nova saa loimen yllensä, ja se pääsee ulos tarhaan. Tällä hetkellä se tarhaa kahden mukavan suokkitamman kanssa, ja se on hurjan kiva sillä ensimmäisen kuukauden Nova joutui tarhaamaan aivan yksin. Klo 13 aikoihin hevoset saavat päiväheinät ulos tarhoihinsa, tai huonoilla keleillä ne haetaan sisälle syömään.


Riippuen päivän ja illan hommista, ratsastan Novan yleensä klo 15-19 välillä. Joskus myöhemminkin jos on pakko. Nyt kun tulee pimeää jo aikaisin, lyhentyy Novan tarhausaika huomattavasti, jos haluaa päästä ratsastamaan valoisaan aikaan. Onnea on valaistut kaksi kenttää sekä maneesi, jolloin pimeälläkin ratsastus sujuu kivuttomasti.

Ennen ratsastusta riisun loimen/loimet, ja harjaan Novan läpi pehmeällä luonnonharjaksisella sualla sekä magic brushilla. Sen harja ja häntä pysyvät montakin päivää hyvässä kunnossa ja takuttomina, joten en yleensä ihan joka päivä niitä lähde selvittelemään. Putsaan kaviot, harjaan pään ja tarkistan kädellä että kaikki jalat ovat kuivia ja saman lämpöisiä. Tarkistan koko hevosen myös mahdollisten ruhjeiden varalta. Olen ihan hurjan tarkka että Novan jalat hoidetaan hyvin, joten niiden harjaukseen ja tunnustelemiseen käytän tässä ehkä eniten aikaa.


Alkukäyntien ajaksi pistän nyt varsinkin ilmojen kylmetessä Novan selkään ratsastusloimeksi tarkoitetun fleeceloimen, jonka se saa päälleen myös treenin jälkeen. Lähes poikkeuksellisesti kävelemme alku- ja loppukäynnit aina tallin radalla, jonka kävelemiseen kestää vajaa 10 minuuttia. Ratsastus hoidetaan päivästä riippuen eri tavalla, ja tätäkin varten pidän pientä listaa Novan tulevista sekä menneistä liikutuksista. Yleensä esimerkiksi rankkojen maastoreissujen tai estevalmennusten jälkeen käyn vielä myöhemmin kävelyttämässä Novaa maastakäsin radalla, riippuen tietenkin ensimmäisen liikutuksen ajankohdasta.

Ratsastuksen jälkeen harjaan Novan aina pikaisesti läpi, tarkistan jalat, mahanalusen, pään sekä suun. Tämä tamma on niin herkkähipiäinen, että jokin vähänkin väärin laitettu varuste saattaa aiheuttaa yhdenkin ratsastuskerran jälkeen hiertymiä. Tämän kanssa olen siis hurjan tarkka, ja tykkään aina ennen ratsastusta katsoa moneen kertaan, että ovatko kaikki nyt oikeilla paikoillaan. Jokaisen ratsastuksen jälkeen Nova saa jalkoihinsa lämpöpintelit, poikkeuksena este- ja kouluvalmennukset, joiden jälkeen kylmään jalat joko vedellä, msm-kylmäsavella tai kylmäyssuojilla. Linimenttiä meillä ei käytetä. Selkään, lapoihin ja välillä jalkoihin laitan msm-arnikaa. Joka päivä me myös venyttelemme horslyx-nuolukiven kanssa, siitä Nova tykkää ihan hurjasti! Illalla hevoset saavat noin klo 19 aikaan vielä iltarehut ja -heinät, jonka jälkeen hevoset jätetään omaan rauhaan.

2 kommenttia:

  1. miksi et käytä linimenttiä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on parit linimentit aiheuttaneet ihoon pientä rupea, en ole muita kokeillut mutta kylmäillään nyt näin kun ollaan hyväksi koettu :) tietty linimentistä riippuu varmasti.

      Poista

Pidäthän kommentoinnin asiallisena - kiitos!