27. helmikuuta 2018

Huonoa onnea matkassa

Ällövaroitus! Lauantaina iltapäivällä sain tallilta viestin, jota olinkin pelännyt jo todella kauan. Novahan on säästynyt onneksi kaikenlaisilta suuremmilta vammoilta ja ontumisilta tähän asti, ja itsekin olen pysynyt melko terveenä ratsastuksia ajatellen. Juuri viime viikolla taisin kavereille hehkuttaa, miten terveenä Nova on pysynyt, verrattuna siihen kun muilta kuulee koko ajan tarinoita siitä, miten heidän hevosillaan on kaiken maailman imppareita, riviä, jännevammoja tai muuta vastaavaa. Lauantaina avattiin tämä saldo sitten meilläkin, valitettavasti. 

"Moikka, Nova on vähän nirhannut silmäänsä ulkona. Varmaan tarvis eläinlääkärin kattoa."


Sydän pomppasi kurkkuun tämän viestin ja kuvan nähtyäni, ja lähdin saman tien tallille. Vastassa oli hörökörvat ja herkkuja hamuava turpa, mutta kaikki ei ollut todellakaan kunnossa. Novan olemuksesta huokui se, että kipuja oli ja hahmotuskyky ei ollut kaikkein parhain. Tallin omistajat olivat onneksi paikalla, ja keskustelimme mahdollisesta aiheuttajasta tälle. Kävin vielä tsekkaamassa tarhasta mahdolliset terävät kohdat, mihin Nova on voinut silmänsä tökätä. Selkeää vastausta en saanut, mutta veikkaan jyrsittyjä aidanlankkuja tai puunoksia, jotka ylsivät tarhan aidan yli. 

Eläinlääkäri pääsi paikalle vasta puoli kuudelta illalla, sillä vamma ei kuitenkaan ollut mitenkään akuuttia hoitoa tarvitseva. Eläinlääkärin tultua paikalle ja aloitettua silmän tutkimisen, Nova kuitenkin säikähti silmäänsä kohdistuvaa taskulampun valoa todella paljon, eikä päästänyt vierasta, muhkeaan haalariin pukeutunutta naista sörkkimään silmäänsä, joten päätimme rauhoittaa tamman. Kaikki hoitotoimenpiteet sujuivat tämän jälkeen oikein hyvin, ja saimme varmistuksen siitä, että vaurio on vain alaluomessa eikä silmässä. 

Huono kuva, mutta tästä erottuu hyvin kaksi pientä vekkiä alaluomessa.

Tuo vasemmassa reunassa ollut vekki oli sen verran "iso", että ELL mietti siihen yhden tikin laittamista, jottei vekki hankaisi silmää parantuessaan. Jätettiin tämä toimenpide kuitenkin tekemättä, mutta palataan asiaan jos vekki jää kuitenkin haittaamaan tulevaisuudessa. Alaluomi oli niin tulehtunut ja turvonnut, että tikki olisi ollut aika vaikea laittaa. Silmä puhdistettiin läpikotaisin ja silmämuna tutkittiin väriaineen avulla siltä varalta, jos sarveiskalvolla olisi haavoja. Mikä tuuri, että "vain" alaluomi vaurioitui, eikä tälli osunut silmämunaan! 

Sain ohjeeksi huuhdella silmän aamuin illoin Virbacilla, sekä pari päivää antaa suun kautta kipuun ja tulehdukseen Rheumocamia. Lisäksi silmään annetaan antibioottitippa. Nova sai nyt sunnuntaina ja maanantaina olla tarhaamatta, ettei silmään lennä vahingossakaan mitään roskia, tai aurinko häikäise suuresti. Sunnuntai-iltana kävin sitä pikaisesti jaloittelemassa pihalla, ettei tammuli ihan juurru karsinaansa. Sunnuntaina muutenkin silmä näytti jo hurjasti paremmalta!

Lääkärin lausunto
Silmä sunnuntaina, paljon parempi eikö!

Kisat jouduimme luonnollisesti jättämään tämän vamman takia välistä, mutta se nyt on pieni murhe tässä vaiheessa. Totta kai harmittaa, ettemme päässeet starttaamaan kisoissa, mutta nyt on pääasia saada vain rakas tamma kuntoon ja hoitaa kallisarvoista silmää huolella. Sinnikäs tamma, joka onneksi antoi mun hoitaa silmää erittäin nätisti!

4 kommenttia:

 1. Ihan painajainen tuollainen, mutta onneksi asiat näyttää sujuvan takaisin paikalleen! :)

  VastaaPoista
 2. Hui kamala!! Onneksi ei sattunut pahemmin. Harmi kun jouduitte perumaan kisat teidän osalta. Mutta kyllä niitä kisoja tulee. Toivottavasti vältytte jatkossa tuollaisilta haavvereilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Kisoja tulee ja menee, onneksi. Pidetään peukkuja :)

   Poista

Pidäthän kommentoinnin asiallisena - kiitos!