23. helmikuuta 2018

Jos Novalle tulisi varsa...

Itseäni on alkanut kiinnostaa hevosten sukupuiden tutkiminen nyt tässä viimeaikoina. Olen pistänyt mieleeni pitkän listan hienojen oriiden nimiä, koittanut päätellä että mikä piirre on tullut emältä ja mikä isältä jne. Hevosta ostaessa on hyvä aina tehdä taustatutkimusta sen suvusta, ja näin tein myös itse ostaessani Novaa. Vaikka myyntivideossa esiintyi lihakseton ja pitkäharjainen tamma, sukupuun hienot trakehneroriit pistivät kyllä silmään, ja elättelivät toivoa myös tämän tamman tulevaisuudesta. Eiväthän ne aina pidä paikkaansa, mutta tässä tapauksessa kyllä. Hartaalla treenauksella ja lihastenkasvatuksella alkaa tästä rautiaasta neitokaisesta kuoriutua ihan urheiluhevosen näköinen!


Novalla on tosiaan suvussaan torinhevosta äidin puolella, ja trakehneria isän puolella. Ihan tuolla viimeisissä sarakkeissa löytyy myös täykkäriä, hannoveria ja mecklenburgia. Virallisestihan Nova on Eestin urheiluhevonen/Eesti sporthobune, mutta kyllä siitä vähän täykkärimäisyyttä löytyy varsinkin juoksuttaessa, kun häntä liehuu pitkänä yläilmoissa :D Värinsä Nova on perinyt äidiltään, samoin pehmeät liikkeensä. Novan emästä en löytänyt valitettavasti yhtäkään kuvaa netin syövereistä. Novan isästä sen sijaan löytyi paljonkin kuvia sekä video! Kenedis on hypännyt kenttää ja suorittanut isojakin esteratoja, eikä se ole hullumpi sileälläkään. Tällä hetkellä se asustaa Suomessa, Enjalan tallilla ja toimii siellä opetusmestarina. Novan isä sukupostissa: Kenedis, Novan emä sukupostissa: Kulla

Novalla on myös paljon Suomessa asuvia sisaruksia. Yksi niistä on poniruuna Kambodzha, jonka omistaja oli sattumalta samalla luokalla kanssani. Kamboa pääsin moikkaamaan pari kertaa, ja käytiin yhdessä maastoilemassa yhtenä päivänä, jolloin sisarukset pääsivät tekemään tuttavuutta. Ihan täyssisaruudesta ei kuitenkaan voida puhua, sillä näillä on eri emä. 

Saman emän Nova jakaa kauniin Odysseian kanssa, ja tämä tamma onkin niinkin lähellä kuin naapuritallissa! Viikonloppuna osallistutaan jopa samoihin kisoihin. Tästä "Tessasta" kun kävin etsimässä tietoja, sain selville että se on hurjan kiltti ja kaunisnaamainen neiti, joka kuitenkin ratsastaessa on vähän hankala ja hidas.En ehkä kestä miten samanlainen hyppytyyli tällä on mitä Novalla ennen! Samanlaista löysää räpeltämistä meillä on ollut ennen, ja on välillä edelleenkin.


Novan täyssisko Kaevatsi La asuu Relanderin ponitallilla, jossa sitä kuvataan sanoin: "Lulu on laadukas ja herkkä opetushevonen, jolla on miellyttävät liikkeet. Lululta sujuu niin koulu kuin esteet, hypätessä tarvitsee kuitenkin hieman enemmän tukea ja apua ratsastajalta." Mielestäni tämä tamma muistuttaa todella paljon Novaa, mutta väritys eri. Tietty, kun nämä kaikki videot ovat hirmu vanhoja, ei Novakaan enää näytä samalta kuin nämä sisaruksensa videoissa.

Novakin on pyöräyttänyt maailmaan oman jälkeläisensä, nimeltään Market. Osuvaa, että Novan oikea nimi Konsum on kauppaketjun nimi Virossa, varsan nimi on Market ja varmaan joskus tulevaisuudessa mun pitää sitten antaa mahdolliselle varsalle nimeksi Siwa tai Alepa, mitä näitä nyt on... Harmillisesti myöskään tästä varsasta ei löydy yhtäkään kuvaa, eikä Novastakaan löytynyt kasvattajilta vauvakuvia. Nämä kaikki Novan sisarukset ja Nova itse ovat samalta kasvattajalta, mieheltä nimeltä Koit Tikk. 

Itse olen tuumaillut sitä että jos joskus Nova kipeytyy niin, että treenaaminen estyy, astutan sen. Olen netissä haaveillut upeista kouluoreista, kuin myös huippuesteoreista. Siemennesteen saanti tulee kuitenkin ulkomailta tilatessa melko kalliiksi, maksaahan se helposti reilu tuhat euroa. Varsinkin tämä ori Secret olisi aika makee, eikö!


Jos nyt kuitenkin realistisia ollaan, olen katsonut ihan suomalaisia orejakin. Tämä ESH-ori Carlos II olisi aika potentiaalinen yksilö. Suvusta löytyy Verdi, joka periyttää mahtavaa hyppyä ja pientä kovapäisyyttä. Pari vuotta sitten Ypäjällä ratsastamani Venla oli juurikin Verdin jälkeläisiä, ja se oli huippulaadukas niin hypyltään kuin askellajeiltaan, vaikkakin oli välillä vähän turhankin herkkis. 

No, minkälaisen varsan sitten haluaisin? Nova saisi periyttää sille kiltin kaikkikäy-luonteensa, mutta hyppygeenit pitäisi tulla isältä. En ole ihan varma vielä, haluaisinko varsasta este- vai kouluhevosen. Novalla olisi varmasti molempiin lajeihin jotain annetavaa. Varsasta haluaisin fiksun ja hyvän työmoraalin omaavan, joka ei kuitenkaan tanssisi ihan ilmaiseksi. Sillä saisi olla joustavat ja lennokkaat askeleet, ja hyvä matkaavoittava laukka. Rakenteeltaan ihailen vähän massavampia hevosia, joilla on lihaksikas ylälinja sekä pitkät jalat ja kaula, puhumattakaan ilmeikkäästä päästä. Ruunikko isoin valkoisin merkein olisi kyllä upea! Nyt pitää kuitenkin lopettaa haaveileminen ja palata takaisin maan pinnalle, ettei innostus ota ylivaltaa ja tamma ole paksuna alta aikayksikön... 

Aiheeseen liittyvä kuva

4 kommenttia:

 1. En kestä, sun täytyy ehdottomasti nimetä vauvaNova Alepaksi :D!!

  VastaaPoista
 2. Mukava ja erinlainen postaus! Taitaa olla sama kasvattaja minun viime kesäisellä treenihepalla (Percipus) ja Novalla, ihme kun kuulosti tuo nimi niin tutulta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hauska kuulla, tämän kasvattajan kasvatteja on muutenkin aika paljon Suomessa :)

   Poista

Pidäthän kommentoinnin asiallisena - kiitos!