8. helmikuuta 2018

Monipuolinen treeni, paras treeni

Meidän viikko-ohjelmaan kuuluu Novan kanssa yleisesti ottaen vähän kaikkea. On esteitä, puomi- ja kavalettijumppaa, koulua, maastoilua sekä yleensä yksi vapaa/todella kevyt liikutus. Novalla käy nyt myös kerran viikossa vuokraaja, varmaan joillekin tuttu Viivi, joka tosiaan helpottaa omaa taakkaani ja antaa mulle yhden täysin tallivapaan päivän viikossa! Nyt olemme reilun viikon verran asustaneet uudella tallilla, ja heti ensimmäisten päivien jälkeen tuli ei-niin-toivottu viesti tallinomistajalta. Nova ei ilmeisesti hoksaa, miten tämä hänen juoma-automaattinsa toimii, vaikka vastaavanlaisia se on nähnyt kaikilla edellisillä talleilla. Tämä uuden karsinan automaatti kun toimii vähän vahvemmalla painalluksella, jotta sieltä saisi vettä tulemaan. Hölmö tamma! Ei kun hakemaan Suomen ratsutarvikkeesta lisäjuottoastia, mitä nyt sitten täytellään joka päivä. Nova ei ollut siis muutamaan päivään juonut oikeastaan yhtään, lukuunottamatta paria ämpärillistä melassivettä mitä olin tarjonnut sille jokaisen ratsastuksen jälkeen. Ilmankos ratsastaessa tamma oli vaikuttanut todella haluttomalta, söi tarhassa lunta ja oli muutenkin ollut vähän apaattisen oloinen. Ei voi tässäkään muuta kuin itseä syyttää, ettei tätä tilannetta osannut tutkia heti alkuun! Hyvä kuitenkin, että mitään vakavampia oireita ei ilmennyt, nimittäin ähkyriski oli tässä tilanteessa melkoinen. 


Tätä lukuunottamatta meidän arki on sujunut aika kivasti. Olemme käyttäneet hackamorea nyt jokapäiväisesti, mutta eilisessä kouluvalmennuksessa otimme käyttöön uuden Sprengerin kolmipalakuolaimen. Kotiläksyksi valmennuksesta saimme vain lukuisat temponvaihtelut ja siirtymiset, sillä kaikki ongelmat, joita Novalla on ollut tasaisen tuntuman ja itsensä kantamisen kanssa, johtuu vain takapään heikkoudesta. Alkuverryttelyssä N jäpitti pohkeen takana, vastusteli tuntumaa toden teolla ja oli erittäin etupainoinen. Kun yhdessä valmentajan kanssa hoksasimme, että kaikki nämä ongelmat korjaantuvat vain sillä, että ratsastan takapäätä aktiivisemmaksi ja hellitän kädellä, saatiin aika kivaa ravia ja laukkaa aikaan! Tästä valmennuksesta ei valitettavasti ole kuvamateriaalia, mutta tätä postausta kuvittaa viimeviikkoiset peltokuvat :) Hurjan hauskaa vaihtelua vain maneesissa pyörimiseen tuo pellolla ratsastus!

Sileällä ratsastaessani olen yrittänyt pitää tehtävät monipuolisina, ja lopettaa saman tehtävän toistamisen heti kun se sujuu. Nova on ehkä vähän helposti kyllästyvää tyyppiä, joten sen mielenkiinnon saa pidettyä yllä erilaisilla tehtävillä, jotka vähän pääsevät yllättämäänkin sen välillä! Myötälaukan nostamisen sijaan nostankin vastalaukan, voltit eri kohtiin, kiemurtelua radan poikki ja temponvaihteluja kaikissa askellajeissa niin, ettei hevonen ehdi tylsistymään ja juurtua toistamaan samaa kaavaa. Helposti juuri huomaa jos jään ratsastamaan pelkkää ympyrää, että kun yritän jatkaa ympyrältä pois suoralle uralle, Nova silminnähden hämmentyy ja lähtee hetkellisesti pois avuilta.

Todella moni valmentaja tai ylipäätään Novalla ratsastanut on kehunut sen hyvää työmoraalia, pehmeitä liikkeitä sekä nöyrää asennetta. Tamma tekee kiltisti kaiken mitä siltä pyydetään - kunhan vain osaa pyytää oikein. Vääriä apuja se jää helposti protestoimaan, mutta se jos jokin on opettavaista omaa ratsastusta miettien. Kyllä meidät vielä kouluaitojen sisällä nähdään, nyt kun kouluvalmennuksista tulee viikoittaisia!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pidäthän kommentoinnin asiallisena - kiitos!