17. maaliskuuta 2018

Avut hukassa - perusasiat kuntoon kouluvalmennuksessa

Eilisessä (perjantain) Essin kouluvalmennuksessa oloni tuntui välillä ihan aloittelijalta, ja tein ihan aloittelijoiden virheitä. Käänsin pelkällä sisäohjalla, könötin voimakkaasti eteen, en muistanut hellittää ohjalla, en istunut tarpeeksi syvällä satulassa, unohdin ulkotuen, käytin liikaa jalkaa, käytin liian vähän jalkaa, käytin myöskin liikaa ohjaa, katse luuhaili hevosen äskettäin siistityssä harjassa... Ja eiköhän näistä saatu oikein kiva soppa aikaiseksi. Valmennukselle oli tosiaankin tarvetta! Tilannetta ei tietenkään helpottanut se, että olen muutaman viikon mennyt pelkästään estesatulalla tai ilman satulaa, joten koulusatulassa isojen polvitukien takana istuminen tuntui aika lailla mahdottomalta. Noh, miten tämä valmennus loppujen lopuksi meni?

Oi miksi mä kippaan tuolla ylävartalolla noin eteen...
Ai luoja :D

Valmennus aloitettiin vain menemällä askellajit läpi ja tsekkaamalla samalla lähtökohdat tähän päivään. Nova on maanantain hieronnan jälkeen tuntunut kivan letkeältä ja askellajit ovat parantuneet jonkin verran, eli iso peukku ylös! Nova tuntui pätkittäin vähän vahvalta ja etupainoiselta, samalla kun itse yritin tasapainotella jäntevän istunnan kanssa. Heti kun itse vähän ryhdistyin, ryhdistyi hevonenkin. Helppoa, eikö? Ei se aina ole. 

Meidän koulusatula on ainakin sellainen, että se vähän pakottaa tietynlaiseen istuntaan, ja olo tuntuu hurjan huteralta ja epätasapainoiselta heti kun istuu väärin. Itselläni oli tänään varsinkin laukassa sellainen olo koko ajan, mutta en saanut istuntaani korjattua vaikka kuinka monen laukkaympyrän verran yritin. Joko itse olen kangistunut tai lihaksistoni on jotenkin surkastunut, koska ennen Novan laukassa istuminen ei ole tuottanut ongelmia. Nyt tuntui, että jokainen askel pompautti mut irti satulasta ja nojasin tahtomattani ylävartalolla eteen askeleiden tahdissa. Hevonenkaan ei tästä syystä laukassa väläytellyt parhaimpia puoliaan, mutta se armahdettakoon kuskin mokailujen takia. Siirtymiset raviin ratsastin liikaa käsijarru päällä, vaikka olisi pitänyt ratsastaa ensin laukka lyhyeksi takajalkojen päälle, ja pelkkää istuntaa käyttämällä siirtää hevonen hillitysti raviin. Helpommin sanottu kuin tehty.


Olemme viisi edellistä valmennusta hioneet aika lailla pelkkää peruspohjaa ja askellajeja. Hevosen on mentävä pohkeesta eteen ja tultava ohjasta takaisin. Tahti pitää löytyä ja hevosen tulee kulkea pehmeänä kuolaimella, samalla kun polkee aktiivisesti takajaloilla rungon alle. Sekä myös kuskin pitää helpottaa hevosen taakkaa istumalla oikein. Jos jokin näistä toimii puutteellisesti tai ei toimi ollenkaan, ollaan pulassa. Minkäänlaisia "temppuja" on turha lähteä tekemään huonolta pohjalta, ja tätä neuvoa olemme noudattaneet nyt edellisissä valmennuksissa, joissa olemme oikeastaan pyörineet pelkillä ympyröillä hevosta työstäen.  

Tänään kuitenkin ratsastimme ravissa vähän avoja, jotka menivät aika lailla pipariksi heti kun yritin säilyttää voltilta taivutuksen avoa varten. Tuli siellä ihan nättiä askeleenpidennystä ja laukannostojakin, mutta kun tarkoitukseni oli pitää vain sisäpohje lähellä, eikä varsinkaan tehdä mitään edellämainittua. Essi sitten kipusi Novan selkään, sillä eihän siitä mitään tule että ratsastaja ei osaa pyytää, mutta silti hevosen pitäisi totella. Muutaman kivasti onnistuneen pätkän jälkeen Essi luovutti tamman takaisin omistajalleen, ja ratsastettiin vielä hetki näin. Emme ole Novan kanssa tehneet kuin muutaman hassun kerran väistöjä ja avoja ravissa, vaikka käynnissä ne onnistuvat erittäin mallikkaasti. Tästä hyvä lähteä kuitenkin treenaamaan :)


Oma selkäni on nyt viimeaikoina reistaillut ihan kunnolla ratsastuksen yhteydessä, joten jouduimme pitämään lopputunnin aika helppona. Emme siis ratsastaneet avoja tai mitään sen vaikeampaa enää tämän jälkeen, mutta saatiin kuitenkin hyvä mieli kaikille ja ravi oikein kivaksi ja letkeäksi. Muutamat kerrat väistätettiin takapäätä vähän uran sisäpuolelle, ja tästä tuli meille myös hyvä treenattava juttu. Ensi viikolla ilmeisesti kuvauttamaan selkä - toivottavasti kaikki tämä kipu johtuisi vain lihasjumeista, eikä mistään vakavemmasta. 

Omia kompastuskiviäni oli tänään tosiaan suurimmaksi osaksi oma istuntani, mutta myös se, että jään pitämään ohjasta liian kauan. Nova kestää kyllä "kädellä ratsastamista" tiettyyn pisteeseen asti, mutta jos kädellä jää vetämään ilman hellittämistä, niin siinä kohtaa menee tammalla pasmat sekaisin. Tehtäväkseni on nyt viime valmennuksissa sekä tänään tullut se, että hellitän ja taputan Novaa kaulalle usein. Tässä pitää muistaa, ettei oma vartalo kippaa samalla eteen! Videolta näkee välillä kun sisäkäteni heiluu, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Kun välillä tällä tavoin hellitän ohjasta - oli liike sitten pieni tai iso - hevonen ei voi jäädä roikkumaan ohjalle kun tuki katoaa hetkellisesti. Ettei tästä ihan kilometripostausta tule (niin kuin tuli jo, heh) niin toivon että hoksasitte idean kuitenkin! En voi muuta kun odottaa tulevia treenejä, sillä N on mennyt niin kivasti eteenpäin viimeaikoina :)

6 kommenttia:

 1. Tuo tunne, kun niin perinteiset asiat tuntuu jotenkin niin haastavilta asioilta ja yleensä ne tekee vaikka silmät kiinni, niin ärsyttävää. Joskus ihan vain laukassa istuminen tuottaa ongelmia ja toisella kerralla kaikki menee nappiin. Kai niitä järkyttäviäkin päiviä pitää olla, että joskus kaikki tuntuu mukavan helpolta. Vaikea laji, mutta minkäs teet kun on valinnut sen itselleen juuri sopivaksi... :D Mukava postaus ja kiva kun näkee videoltakin teidän menoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano, oot ihan oikeessa! Aina ei voi onnistua :) Kiitos paljon!

   Poista
 2. Video oli ihan superkiva lisä tähän postaukseen! Ja toivottavasti sun selkäongelmien syy selviää!

  Musta tuntuu, että omallakin kohdalla jotkut perusjutut ovat ihan hukassa! En kyllä tosin oo käynyt tunnilla vuoteen (jos kahta Airan pilatesta ei lasketa:D), ja nyt viikonloppuna oon estetunnille menossa, kuukauden päästä tallinsisäsiin esteharkkareihin.:D Apua, saa nähdä mitä tästäkin taas tulee..:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti paljon, toivotaan! Tuttu tunne tosiaan :D tsemppiä sulle sinne, hyvin se menee!

   Poista
 3. Olipa kiva, kun täällä oli vähän "huonompiakin" kuvia mukana! Tai että lukioille tulee fiilis, ettei kaikki mene aina täydellisesti :) Hyvä postaus!

  VastaaPoista

Pidäthän kommentoinnin asiallisena - kiitos!