8. maaliskuuta 2018

Treeni lopetetaan hyvään mieleen

Näin meillä ainakin pyritään. Nova on aika helposti tylsistyvää sorttia, ja ilmaisee kyllä jos jotain tehtävää tehdään liian kauan. Mitään tuhmaa se ei tee, mutta suorituskyky ja työmotivaatio laskee hyvää tahtia, jos vaikka pyörii pelkästään ympyrällä. Monipuolisella treenillä yritän säilyttää sen hyvän fiiliksen ja innon tehtävien suorittamiseen. Heti kun jokin tehtävä sujuu, tulee palkinto, ja mahdollisesti tehtävä vaihtuu. Näin tykkään tehdä varsinkin vähän vaikeampien juttujen suhteen, esimerkiksi väistöjä, kunnollisia laukannostoja tai avoja treenatessa. Parempi tehdä pari hyvää ja lopettaa siihen, eikö? 


Normaalin arkitreenin tykkään aloittaa valmentajan neuvoin niin, että ratsastan Novaa heti vähän ryhtiin. Valmiiksi etupainoista hevosta kun ratsastaa alkuun eteen alas - periaatteella, on sille tämän jälkeen hankalaa ottaa täysin yhtäkkiä paino taakse, kun on saanut mennä matalana ja etupainoisena alkuun. Tämä on tietty hevoskohtaista mutta näin valmentajani sanoi, ja meillä on tämä toiminut hyvin. Alkuun taivuttelen, teen temponvaihteluita, pysähdyksiä, ehkä muutamat väistöpätkät. Tavoitteena on saada Nova pehmeäksi kuolaimelle, kuuntelemaan pohjetta ja taipumaan molemmista kyljistään. Aktiivista takaosaa unohtamatta. Vasta sitten, kun olen saanut ratsastettua käynnin hyväksi, siirryn raviin. Jos Nova ei ole käynnissä hyvä, ei se ainakaan yhtään parempi ravissa ole, ellen ole saanut sitä ensin käynnissä avuille. 

Ravissa työstän yleensä hetken ympyrällä, ja teen ravissakin paaaaljon temponvaihteluita ja siirtymisiä. Pidän ulko-ohjalla hyvää tukea ja varmistelen, ettei Nova lähde ympyröillä valumaan ulkolavan kanssa. Tykkään myös ratsastaa paljon uran sisäpuolella, joten ulkoavuilla pidän huolen hevosen suoruudesta ja haluamastani reitistä. Heti jos Nova tuntuu ravissa juoksevan pois alta tai välttelevän tuntumaa, siirryn takaisin käyntiin ja työstän hevosen läpi siinä. 


Ravissa yleensä työskentelen myös hetken alhaalla istuen, ennen kuin otan laukkaa. Saatan tehdä vähän pienempiä ympyröitä tai voltteja, väistöpätkiä tai pientä kokoamista vaativia tehtäviä, jossa saisin Novaa vähän lyhyemmälle kaulalle ja enemmän takajalkojensa päälle. Harjoitusravissa mielestäni näitä on paljon helpompi työstää, kun pääsee lähemmäs hevosta vaikuttamaan.

Avain hyvään laukannostoon on laadukas askellaji ennen nostoa. Huonosta käynnistä tai ravista on todella vaikea tehdä hyvää nostoa. Siispä en ota laukkaa ennen kuin Nova tuntuu hyvältä joko ravissa tai käynnissä. Saatan valmistella hyvää laukannostoa todella pitkään, ja tuskin teenkään useampaa laukannostoa treenini aikana, jos ne vähäisetkin nostot ovat olleet hyviä. Oma mielipiteeni on se, että laukka ei parane laukkaamalla. Laukka paranee laukannostoilla. Mielestäni on melko turhaa laukkuuttaa huonolaukkaista hevosta sen toivossa, että laukka paranee vain laukkaamalla. Nyt kun itse olen keskittynyt vain muutamaan hyvään ja onnistuneeseen nostoon ratsastuksen aikana, on laukka saanut todella paljon uutta puhtia ja voimaa!

Tässä kuvassa jäin liikaa roikkumaan sisäohjaan, jolloin paino kaatuu sisälavalle ja ulkolapa ei ole hallinnassani. 

Yleensä meidän normaali ratsastuskerta kestää reilu puolisen tuntia. Harvemmin menemme tuntia, ellemme sitten ole valmennuksessa. Novalle yleensä riittää se puolenkin tunnin tehokas treeni, johon kuitenkin sisältyy alku- väli- ja loppukäynnit. Riippuu kuitenkin päivästä ja fiiliksestä, välillä riittää pienempikin aika, ja joskus menee kauemmin. Koitan pitää Novan hyvää työmoraalia yllä niin kauan kuin se on mahdollista, ja lopettaa hommat tarpeeksi ajoissa. 

Ypäjällä ollessamme tykkäsin lopettaa treenin aina siihen, että käytiin vedessä kahlailemassa tai metsässä rämpimässä. Nova tykkäsi ihan hurjasti touhuta vedessä, ja sen ilme kirkastui heti kun pääsimme veden äärelle. Näin treenistä jäi aina hyvä fiilis päällimmäiseksi niin kuskille kuin hevosellekin. Tällä uudella tallilla ei tällaista mahdollisuutta ole, mutta pieni maastolenkki tallin lähimetsässä tai pikku peltoralli ajaa asiansa lähes yhtä hyvin. Näiden kuvien kuvauspäivänä käytiin onnistuneen treenin jälkeen vielä hangessa päästelemässä, ja tammuli oli niiiiin innoissaan!


"Mamma nyt mennään, pidä kiinni!"


"Mitä sä nyt himmailet, anna mun mennä! Nössö!"


Kuvista kiitos Caritalle!

6 kommenttia:

 1. Nää sun kaksi viimeisintä postausta (tää ja edellinen) on ihan super hyviä! Sain näistä ajatuksia ja ideoita omaan ratsastukseen Ilon kanssa enkä malta odottaa että saadaan testata niitä yhdessä ponin kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos hurjasti, ihana kuulla! Toivottavasti onnistuu ;)

   Poista
 2. Ihania kuvia :) Millä tallilla Nova asuu?

  VastaaPoista
 3. Taas tosi hyvä postaus! Tykkäsin myös, että kuvia oli paljon, mutta ne eivät olleet liian samanlaisia ja niitä ei kuitenkaan ollut liikaa. Sun postauksen on kyllä parantunu yhtäkkiä huimasti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista, piristää niin paljon mieltä tämmöiset! :)

   Poista

Pidäthän kommentoinnin asiallisena - kiitos!